Wie zijn wij

Maartje en Janneke, hoofdredacteuren van brontezusjes.nl

Welkom op de Nederlandse website over de Brontë zusjes! Wij zijn zelf zusjes: Maartje en Janneke. We zijn allebei toegewijde Brontë liefhebbers en hebben zo’n bewondering voor hun werken en henzelf. De Brontë zusjes hebben zo’n knap bedachte verhalen geschreven en dit in zulke mooie Engelse taal opgeschreven dat wij een eerbetoon willen geven aan de zusjes en hun werk.

Hoe het allemaal begon… De gezusters Brontë

Janneke en ik rekenen (al zo lang als wij ons kunnen herinneren) Engeland tot ons favoriete vakantieland. Vele ‘counties’ hebben wij ondertussen bezocht. Engelse taal en literatuur was altijd een hobby van ons: Met name Jane Austen en Elizabeth Gaskell. En hoe kan het anders: Onze meest geprezen Brontë zusjes! Negentiende eeuwse literatuur uit den top.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik met Janneke naar een lezing over de Engelse romanschrijfster Jane Austen (1775 – 1817) ging. Het was september 2015 (op dat moment had ik eigenlijk nog nooit over de Brontë zusjes gehoord). We ontmoetten onze penvriendin Liesbeth (fervent Engeland, Jane Austen en Brontë fan) die ons uitnodigde om thuis dvd’s van Engelse klassieke tv-series te lenen. Hoe bestaat het toch dat iemand die je niet kent precies weet wat je leuk vindt?! De DVD van Jane Eyre stond in de kast, maar ze liet een ‘dikke pil’ van een boek zien en zei: “Deze moet je eerst lezen voordat je de verfilming kijkt.’ Ik, niet wetende hoe je de titel uitsprak, zei zoiets als ‘Jane Ei-ru’ en aarzelde wat. Het boek had ik enkele weken later in een Engelse charity winkel gekocht en stond te lonken op mijn boekenplank. En wát was en is het een mooi boek (ook als ik het boek telkens weer opnieuw lees; ik heb hem nu al zo’n vijf keer gelezen). Én Liesbeth had gelijk: Het boek is écht het mooiste! (ook al heb ik toch eerst de verfilming gezien – foei)

Hoe het allemaal begon… www.brontezusjes.nl

Janneke en ik waren meteen verkocht toen we met de werken van de beroemde zusjes in aanraking kwamen. We dachten “wat zou het toch leuk zijn om een lezing over de romans van de Brontë zusjes” bij te wonen. Op internet konden we echter geen Nederlandse website over lezingen betreffende de werken van de Brontë zusjes vinden. “The Brussels Brontë Group” uit België organiseert lezingen, alleen is dit voor de meeste mensen in Nederland toch wat ver weg. Bovendien leek het ons een goed idee om lezingen en activiteiten in vooral de Nederlandse taal te organiseren, zodat nog meer mensen aan de werken van de Brontë zusjes plezier kunnen beleven. Het bleek dus tijd voor een nieuwe Nederlandse website over de Brontë zusjes en dat idee werd definitief gemaakt in december 2016 toen we de naam “Brontë Zusjes” en daarmee de website www.brontezusjes.nl bedachten. Janny, onze Jane Austen en nu met name Brontë vriendin, was meteen enthousiast over het idee van de Nederlandse Brontë website: Met enthousiasme dacht ze mee over de lezingen en activiteiten in de toekomst en is ze altijd van de partij als ik weer eens iets “Brontë-achtigs” organiseer. Vandaar dat wij haar met trots ons “derde Brontë zusje” noemen!

Brontë Parsonage Museum

In mei 2017 bezochten we de Brontë Parsonage Museum, het voormalig huis van de Brontë zusjes, in Haworth. Een week vol inspiratie en ons enthousiasme voor de Nederlandse website groeide alleen maar meer. wwww.brontezusjes.nl werd in juni 2017 officieel gelanceerd, een heuglijk moment. In juli 2017 namen we contact op met de Brontë Parsonage Museum/Brontë Society in Engeland en de “The Brussels Brontë Group” in België: Beiden waren zeer enthousiast over hun Nederlandse metgezel! Daarmee was de Dutch Brontë Society/Brontë Zusjes een feit.

De eerste lezing

Op 22 september 2017 gaven Janneke en ik de eerste lezing over het leven van de Brontë zusjes en hun weg naar succes. De lezing werd enthousiast ontvangen door het publiek. Eén van de gasten kwam speciaal naar me toe en vertelde dat ze in maanden niet zo’n leuke middag had gehad. Ze liep enthousiast Wijkcentrum Spieghelwijck uit en had de Brontë zusjes in haar hart gesloten. Héérlijk.

Wij hopen dat iedereen met veel plezier deze website en de lezingen bezoekt. Wij wensen u veel leesplezier en een levenslange liefde voor de Brontë zusjes!

Maartje, mede namens Janneke, hoofdredacteuren van brontezusjes.nl