National Portrait Gallery

Vandaag stond het beroemde portret van Branwell van zijn drie zusjes in de National Portrait Gallery in Londen op het programma, een bezoek dat al heel lang op ons verlanglijstje stond. Als Branwell eens had geweten dat zijn werk zelfs in de National Portrait Gallery zou worden tentoongesteld! We zijn er geweest en wat is het ontzettend mooi! Bijzonder om in het rustgevende National Portrait rond te lopen op zoek naar de Brontë schilderijen. We moeten in kamer 24 zijn, een kamer vol met vroeg Victoriaanse schilderijen, waar ook portretten van o.a. Charles Dickens, William Thackeray en George Elliot, hangen. Van dichtbij hebben we met onze eigen ogen Branwell’s doek uit circa 1834 mogen bewonderen; zelfs de potloodlijnen op de achtergrond als de penseelvegen zijn goed te zien. Het doek is beschadigd geraakt doordat het opgevouwen op een kast door de tweede vrouw van Arthur Bell Nicholls, Charlotte’s echtgenoot, teruggevonden werd in 1914. Hartstikke zonde natuurlijk, maar aan de andere kant geeft het een uniek aspect. Tussen Emily en Charlotte kun je nog het uitgewiste zelfportret van Branwell zien doorschemeren.

 

Daar is ‘ie dan! Het portret door Branwell Brontë van zijn zussen Anne, Emily en Charlotte (v.l.n.r.)
Detail – beschadiging in het doek
Detail – aanzet met potlood
Close-up van Anne
Close-up van Emily
Close-up van Charlotte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het portret van Emily, geschilderd door Branwell circa 1833, was deze keer ook tentoongesteld (de collectie wisselt nog al eens). Voordat ik het schilderij in het echt had gezien, dacht ik altijd dat het zo hoorde, het soort ‘craquelé’ effect. Maar nee, het is helaas verf die er af is gebladderd en ook dit schilderij is deels beschadigd. Het is een fragment van een verloren geraakt groepsportret. Er kan nog een stukje schouder aan de linkerzijde worden gezien, dat waarschijnlijk onderdeel van een zelfportret van Branwell was.

Emily door Branwell Brontë
Detail – beschadiging in het doek
Detail – Emily

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is zeker de moeite waard om de schilderijen eens te gaan bekijken (mocht u nog eens in de buurt zijn). Op de website van de National Portrait Gallery (http://www.npg.org.uk/collections/search/portrait-list.php?search=sp&sText=bronte)  is goed te vinden welke (Brontë) schilderijen op het moment tentoongesteld worden. Bij ruim van de voren (20 werkdagen) aangeven kunnen schilderijen die op dat moment niet tentoongesteld worden tevens opgevraagd worden en op afspraak worden bezichtigd.

Janneke