Nieuws

Brontë in media

Wist u dat?

In de film ‘The Guernsey Literary & Potato Peel Pie Society’ gebaseerd op de gelijknamige briefroman, schrijft hoofdrolspeelster Juliet Ashton (Lily James) een bestseller onder het mannelijke pseudoniem Izzy Bickerstaff, nadat van haar eerste werk, ‘A Critical Biography of Anne Brontë’, maar 28 exemplaren werden verkocht.

Charlotte, Emily en Anne Brontë schreven zelf aanvankelijk ook onder een pseudoniem; Currer, Ellis en Acton Bell. In mei 1846 werd hun gedichtenbundel ‘Poems by Currer, Ellis and Acton Bell’ gepubliceerd, waarvan er helaas maar twee kopieën werden verkocht. Gelukkig lieten ze zich er, net als Juliet Ashton, niet van weerhouden om verder te schrijven en publiceerden zij niet lang daarna ieder hun eigen bestseller (‘Jane Eyre’, ‘Wuthering Heights’ en ‘The Tenant of Wildfell Hall’).

 

 

Kaart gesigneerd door Charlotte, Emily en Anne Brontë, onder hun pseudoniemen.
© The Brontë Society.

© 2018 STUDIOCANAL.

© 2018 STUDIOCANAL.

Woeste Hoogten als dwarsligger!

Emily Brontë’s Woeste Hoogten nu ook verkrijgbaar als dwarsligger®!

Na het succes van de uitgaven van vele bekende nationale en internationale boeken, in de vorm van een zogenaamde ‘dwarsligger’, werd dit jaar ook Emily Brontë’s Woeste Hoogten in handzaam  formaat uitgebracht. Een compleet boek maar dan klein en lichtgewicht (het zou zelfs in een broekzak passen!) en daarnaast nog eens goed leesbaar. Uitgeverij dwarsligger bedacht het concept waarvoor zij wereldwijd patent kregen en bracht sinds 2010 reeds vele honderden titels in dit handzame formaat uit. Fijn om nu altijd en overal even over Heathcliff en Cathy’s avonturen te kunnen lezen!

 

De uitgeverij geeft alleen bestaande boeken uit in dwarsligger en kozen voor de veelgeprezen vertaling van Woeste Hoogten door Frans Kellendonk. In lijn met het ontwerp van het eerder uitgebrachte Trots en vooroordeel van Jane Austen, wilden zij opnieuw een soortgelijk ontwerp. De opdracht voor Woeste Hoogten was: in de lijn van Jane Austen, maar dan duisterder en grimmiger, met een romantisch tintje en met beeldelementen als een rots, een wapperende jurk en natuurlijke elementen als ‘behang’.

Het ontwerpvoorstel van ontwerpstudio Barbara, viel direct bij de redactie in de smaak en zij waren er in tegenstelling tot een ontwerp voor Trots en vooroordeel vrij snel uit dat dit het moest worden.  Een grappige anekdote van redacteur Tamara: “Alleen vroeg een collega ineens, toen we bijna naar de drukker moesten: ‘Hadden ze in de tijd al wel paraplu’s?’ Ik schrok even, want zoiets moet natuurlijk wel kloppen. Gelukkig kwam ik het woord ‘paraplu’ twee keer tegen in de tekst, dus dat zat wel goed!”

Dwarsliggers® zijn verkrijgbaar in de (online) boekhandel en te bestellen via hun eigen webshop. Voor meer informatie zie www.dwarsligger.nl

 

Winactie!

Brontë Zusjes mag namens Uitgeverij dwarsligger twee exemplaren weggeven. Wilt u kans maken op Emily Brontë’s Woeste Hoogten in dit handzaam formaat? Schrijf u dan in via het formulier op onze website vóór 1 november 2018. Om mee te doen met de winactie klikt u hier. De trekking van de winnaar geschiedt willekeurig en op onpartijdige wijze. Winnaars worden binnen 5 werkdagen na sluiten van deze actie persoonlijk geïnformeerd via het e-mailadres waarmee aan de actie is deelgenomen. Veel succes!

Thank you Ben Moore!

We hebben een fantastische middag gehad en hebben genoten van de meeslepende boeklezing van universitair docent Ben Moore over Emily Brontë’s prachtige boek ‘Wuthering Heights’! Zowel echte Brontë kenners, Engelse literatuur-liefhebbers als een ‘Brontë newbie’ waren van de partij. Wat zijn we trots dat we steeds meer mensen kunnen enthousiasmeren en kennis laten maken met de boeken van de Brontë zusjes Anne, Charlotte en Emily!

Een groot applaus voor Ben Moore, die ons mee nam in de wereld van Catherine Earnshaw en Heathcliff op de afgelegen maar oh zo mooie en spannende Yorkshire moors!

Lezing De Brontë Zusjes

Een geslaagde, officiële start werd zaterdag 24 maart 2018 toen Maartje en Janneke de lezing over de Brontë zusjes zelf en hun weg naar succes gaven.

Enthousiaste reactie, inspiratie en een heerlijke high tea (dat tot in de nopjes verzorgd was door derde Brontë zusje Janny)!

Enkele reacties:

“To talk Brontë” is ook in het Nederlands erg leuk! – Mevr. Z. uit Rotterdam.

Zó leuk en zóveel nieuwe informatie over “the Brontë sisters” te horen. – Mevr. K. uit Ede.

Delightful! – Mevr. K.